Politika Pankrtov je bila provokacija in glasna zabava

Komisija za priznanja Mestnega sveta MO Ljubljana je v predlogu, ki ga je Mestni svet obravnaval in tudi sprejel na 24. seji zadnji ponedeljek v mesecu marcu odločila, da se ena od štirih Plaket ob prazniku Ljubljane podeli tudi Glasbeni skupini Pankrti. To je bil vsekakoe dober razlog, da smo v program Radia KRIČAČ povabili Petra Lovšina, ki je ob Gregorju Tomcu leta 1977 ustanovitelj skupine, ki jo je takrat, na začetku štela osem članov. To je bila vsekakro priložnost in povod, da sva se prav na hitro dobila v bolj temnem kotu vrta znane ljubljanske gostilne. Ne pa edini. Drugi, o katerem sva tudi govorila je Območje medveda. Poznavalci že vedo, za kaj gre. Brez dvoma. No, Začela sva z – v prikrito prvovokacijo oblečeno prijazno vprašanje: kaj za vraga se mora zgoditi ali kaj mora človek doseči, da je nagrajen z visokim mestnim priznanjem, kot je Plaketa glavnega mesta Ljubljana. No, ni najvišje, zelo ugledno pa je vsekakor!

Pankrtom in vsem drugim letošnjim nagrajencem, med katerimi bosta najvišje dobila dr. Anica Mikuš Kos in Jože Mermal, bodo podeljena na slavnostni seji ljubljanskega mestnega sveta v torek, 9. maja, na dan, ko ima Ljubljana svoj praznik in ko obeležuje 72-to obletnico osvoboditve. S Petrom Lovšinom sem za za Radio KRIČAČ pogovarjal Andrej Pengov.

Jutri tradicionalni Pohod ob žici

Tradicionalna prireditev Pohod po Poti ob žici, s katero vsako leto obeležujemo mestni praznik, bo jutri, v soboto, 6. maja 2017, dosegla vrhunec s pohodom rekreativcev in tekom trojk. Včeraj, 4. maja, so Pohod »odprli« otroci iz ljubljanskih vrtcev, danes pa so se pohoda udeležili učenci in dijaki osnovnih in srednjih šol.

Prireditve se bo jutri udeležil tudi župan Zoran Janković, ki bo na Stritarjevi ulici dal znak za začetek tekov: ob 9. uri za začetek teka na 12,5 km, ob 9.30 uri pa za tek na 29 kilometrski trasi, ob 11.30 uri pa bo na Kongresnem trgu, kjer bo ves čas potekal tudi kulturni program, župan podelil nagrade zmagovalcem teka.

Na pobudo Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Ljubljana pa se na letošnjem pohodu začenja akcija Objemimo Ljubljano. Jutri, v soboto, se bodo natanko ob 12. uri (ob pisku sirene) v znak prijateljstva, sodelovanja in pripadnosti mestu vsi udeleženci pohoda prijeli za roke in z živim obročem obdali Ljubljano.

Zaradi pohoda bodo jutri, 6. maja, zaprte nekatere ceste in ulice. Med 5. in 13. uro bo za ves promet zaprta Slovenska cesta na odseku med Erjavčevo cesto in Šubičevo ulico. Mestni avtobusi bodo med zaporo vozili po obvozu po Gosposvetski, Bleiweisovi in Šubičevi ulici.

Med 8.50 in 13. uro bodo od 30 minut do največ treh ur zaprte tudi nekatere ceste na trasi 3.000 m teka za osnovne in srednje šole ter na 12,5 km trasi teka trojk, na cestah na trasi 29 km teka pa bodo mobilne zapore. Mestni avtobusi bodo vozili po rednih trasah, z nekajminutnim čakanjem pri zaporah.

Podrobnosti o zaporah so objavljene na spletnem naslovu https://www.ljubljana.si/sl/aktualno/pohod-po-poti-ob-zici/, kjer najdete tudi ostale informacije o letošnjem Pohodu.

Boris Kobal, motivator proletariata

Peti dan v maju je danes, štiri dni po prvem in samo tri dni po drugem maju, ko smo si vzeli čas za preganjanje utrujenosti po prazniku dela in po sijajnem kresovanju še večer prej na Rožniku. Rožnik je bil oba dneva, no, natančneje eno popoldne, pred-večer in del noči ter drugi dan, se pravi prvo majsko dopoldne izjemno dobro obiskan. Prvomajska zborovanja znova pridobivajo svoj prvotni namen, saj so družbene razmere tiste, ki same po sebi vzpodbujajo delavsko solidarnost in potrebo po skupnem nastopanju do delodajalcev. K dobremu obisku pa svoje lahko doda tudi premišljeno oblikovana prireditev, dobro izbrani nastopajoči in pravi govorci. Ali kot pravi sociolog in filozof dr. Rastko Močnik, prihodnost delavstva čez sto let je na – Rožniku.

Združeni območni sindikati Ljubljane se se tokrat odločili, da pripravo prieditve zaupajo gledališčniku Borisu Kobalu, ki je v prvem delu, preden je na odru začel razpredati o svojih težavah z žensko enakopravnostjo in kasneje tudi z zdravstveno kondicijo njegova črevesja in prostate, zapakirano v smešnice in dovtipe, zbranim namenil zresnjeni in delavsko nadvse motivacijski nagovor. Vredno mu je bilo prisluhniti.