Digitalizacija in delovna mesta

Poslušate in najbrž tudi gledate program Radia KRIČAČ, ki ga v teh pratzničnih aprilsko-majskih dneh posvečamo junakom upora, dela in zmage. Svoboda nas ven in ven sili, da bi jo ubesedili. Vsaj to, saj se zdi, da nam jo kar naprej jemljejo ali pa da je ne znamo živeti. Med tistimi, s katerimi se hočemo o tem pogovarjati, vse to tudi podoživljati, živeti, so tudi mladi…

V dneh pred in okrog praznikov so nas namreč v uredništvu Radia Kričač in v studiu Radia Kaos obiskali aktivisti Sindikata Mladi plus, ki so na predvečer Prvega maja in na samem praznovanju delavskega praznika tudi sodelovali v programu tam pripravljenih mitingov. Ob poti na prireditveni prostor, na trato z improviziranim gledališčem na prostem in pravim koncertnim odrom so postavili tudi animacijski kisok. Med njimi je bila tudi Zala Turšič, naša tokratna sogovornica.

Janez Stanovnik ob 1. maju o enotnosti Slovencev v uporu zoper okupatorje

Spoštovani! Poslušate Radio Kričač. Ne več na kratkem valu 41 metrov, kot v znamenitem avizu, s katerim smo pravkar napovedali to oddajo in ki je replika onega izvirnega izpred 76, 75 let, pač pa na modulirani frekvenci 88.8 MHz. In gledate ga tudi lahko, če se prilopite na medmrežni naslov www.radiokričač.si ali www.radiokaos.info.

V pozno popoldne in večer se preveša Prvi maj, ki smo ga po vsej Sloveniji obeležili s številnimi prireditvami. Danes zarana že z budnicami godb na pihala in potem s prireditvami, govori, pesmijo ter delavsko in partizansko glasbo, sinoči pa s številnimi zborovanji ob kresovih. Eno največjih je bilo na ljubljanskem Rožniku, kjer se je glavnega sindikanega zborovanja v državi udeležilo okrog 20.000 ljudi. Nagovorili so jih predstavniki štirih sindikalnih central, katerih sporočilo je bilo, da so skupaj močnejši in da mora vsak sindikat v okviru svoje panoge ali dejavnosti pomembno povečati stevilčnost, če naj povrne pravice delavcem, ki so si jih izborili v povsem drugih družbenih okoliščinah že pred 130 leti, danes pa se lastniki kapitala vedejo, kot da jih nikoli ni bilo.

Današnje dopoldne pa je bilo namenjeno sporočilom, ki presegajo sindikalne programe, jih pa pomembno podpirajo. Ljubljanski župan Zoran Janković je v nagovoru množice, ki je napolnila prireditveno rožniško trato ter poti pod cerkvijo ter dvorišče na Cankarjevem vrhu, podčrtal, da v boju za delavske pravice ne smemo popuščati. Poštenemu delu gresta čast in oblast, je večkrat poudaril in napovedal, da se prej ko slej tudi izkoriščevalskemu kapitalizmu čas izteka. Podrobneje bomo o dogajanjih na Rožniku poročali v prihodnjih Kričačevih prispevkih in oddajah, zdaj pa prisluhnimo našemu gostu, ki smo ga obiskali tik pred prazniki.

V pogovoru s kričačevcem Marjanom Rogljem je dr. Janez Stanovnik obudil spomine na ustanovitev OF in prve dni druge svetovne vojne, izjemno enotnost večine slovenskega naroda pri uporu in odporu zoper okupatorje, opozoril pa je tudi na pomembnost in razsežnosti mednarodnega delavskega povezovanja in na veličastno obdobje dokončne osvoboditve, ki je zaradi dolžnosti v vodstvu nove oblasti ni dočakal v Ljubljani. Ob koncu pogovora pa je z anekdoto iz svoje diplomatske prakse opozoril na odličnost mnogih ljudi, ki si na svetu prizadevajo za enakopravnost in mir med narodi, med ljudmi sveta, kar je ena največjih vrednot, ki smo jih lahko deležni.

Z dr. Janezom Stanovnikom se je za Radio KAOS pogovarjal Marjan Rogelj. Prispevek redakcijsko sopodpisuje Andrej Pengov.

Rožnik za 1. maja spet središče Ljubljane

Danes je na ljubljanskem Rožniku potekala tradicionalna prireditev ob 1. maju, prazniku dela. Udeležili so se je številni prebivalci Ljubljane in okolice, nastopali pa so Partizanski pevski zbor in litostrojska godba na pihala. Prireditev je bila nadaljevanje sinočnje zabaver s kresovanjem, danes pa je zbrane pozdravil tudi ljubljanski župan Zoran Janković